26 juni 2023

Bij gebouwen die vallen onder de utiliteitsbouw is meer wet- en regelgeving van toepassing. Ook stellen eindgebruikers vaak hogere eisen dan in de woningbouw. Dit vraagt om specifieke kennis op het gebied van regelgeving voor utiliteitsdeuren en over de bijbehorende kozijnen en het hang- en sluitwerk. Het maken en afhangen van deuren voor de utiliteitsbouw verschilt daarmee van het proces voor de woningbouw.

Graag nemen wij u mee in de wereld van binnendeuren voor de utiliteitsbouw.

Stap 1: de deurenstaat

Zodra de keuze voor Krepel Deuren gemaakt is, wordt er gestart met het maken van de deurenstaat en het nummeren van de plattegronden. In deze staat staan alle gegevens van de deuren, de kozijnen en het hang- en sluitwerk. Alle gegevens die nodig zijn om de deuren op de juiste maat te kunnen produceren zijn hierin terug te vinden. Dagmaten van het kozijn, de aanslagsponning, maar ook de dikte van de vloerafwerking die onder de deur komt te liggen. Want, wanneer dit tussen de kozijnstijlen door komt te liggen, heeft dit invloed op de uiteindelijke hoogte van de deur. Ook alle bewerkingen die gedaan moeten worden, worden op deurniveau in de deurenstaat verwerkt.

Deurenstaat.jpg

Stap 2: kozijnen

Wanneer Krepel ook de kozijnen levert en/of monteert, zijn de kozijnen het eerste onderdeel wat in gang gezet wordt. Er worden kozijntekeningen gemaakt en naar onze klant gestuurd ter controle. Zo weten we zeker dat de kozijnen in de aanwezige sparingen passen. Daarna begint de productie van de kozijnen. Hardhouten kozijnen worden veelal door de aannemer zelf geplaatst. Zo ook de stalen kozijnen welke worden meegebouwd met de wanden.

Stap 3: invoeren deuren in productiesysteem en productie “ruwe” deuren

Wanneer alle gegevens duidelijk zijn en onze klant de deurenstaat gecontroleerd heeft, worden de deuren ingevoerd in ons productiesysteem. Daarbij hanteren wij de definitief berekende deurmaten uit de deurenstaat met een bepaalde hoeveelheid millimeter overmaat. Op deze overmaat worden de “ruwe” deuren geproduceerd.

VREUGD DSCF0029x.jpg

Stap 4: hang- en sluitwerk en uitbesteding inmeten

Tijdens het produceren van de deuren, zorgen wij ervoor dat het hang- en sluitwerk wordt besteld en uitgeleverd bij onze montagepartner. De montagepartner krijgt van ons de deurenstaat en genummerde plattegronden. Hierin staan alle gegevens die nodig zijn om de deuren op de juiste manier af te hangen.

Stap 5: inmeten en frezen van de kozijnen

Ongeveer 2 weken voordat de deuren worden afgehangen, worden de “ruwe” deuren bij onze montagepartner aangeleverd. De kozijnen worden rondom dat moment stuk voor stuk ingemeten met een speciaal apparaat. Deze meet meerdere punten in het kozijn. Zo zal de deur in iedere situatie passend zijn, ook als het kozijn niet helemaal perfect gesteld staat. Tijdens het inmeten worden de scharnierinkrozingen en de sluitplaatfrezing in het kozijn gemaakt. Soms kiezen we ervoor om deze al in de timmerfabriek aan te brengen. Als dit het geval is, worden deze ook ingemeten.

Stap 6: contourschaven van de deuren

De “ruwe” deuren worden na het inmeten in de fabriek van onze montagepartner precies op maat gemaakt. Daar worden ook de scharnieren en sloten alvast gemonteerd. De deuren worden kant en klaar, per verdieping of bouwdeel gestapeld. Dit maakt het makkelijk om op de bouw de deuren zo snel mogelijk af te hangen.

HPL+ CNC.jpg

Stap 7: afhangen en afmonteren deuren

Op de bouw worden de deuren uitgelopen en naast de juiste kozijnen gezet. Vervolgens worden ze afgehangen en wordt het bijbehorende hang- en sluitwerk afgemonteerd. Na het afstellen van de eventueel aanwezige drangers en valdorpels, zijn de deuren klaar voor gebruik.

Als er beglazing in de deuren, de zijlichten of bovenlichten aanwezig is, kan dit na het plaatsen van de deuren gezet worden. Ook het sluitplan en toegangscontrolesystemen worden na het afhangen van de deuren aangebracht. Al deze onderdelen kunnen, indien gewenst, ook door ons worden uitgevoerd.

Het proces zoals hier omschreven is een omvangrijk geheel. Om zo min mogelijk opleverpunten te hebben, wordt er veel tijd en aandacht gegeven in het maken van een complete deurenstaat met alle benodigde gegevens voor productie. Zeker bij grote utiliteitsbouwprojecten neemt dit behoorlijk wat tijd in beslag. Het hele proces van opdracht tot en met oplevering duurt minimaal 14 werkweken.