28 mei 2020

Herbestemmen is het hergebruiken van een gebouw door er een nieuwe functie aan te geven. Er staan in Nederland veel panden leeg en steeds meer van deze panden krijgen een andere bestemming. Oude kantoren, kerken en militaire terreinen worden omgebouwd tot woningen. Wanneer het gebouw architectonisch of cultuurhistorisch bijzonder of een monument is, krijgt het bijvoorbeeld een woonfunctie om er vervolgens appartementen van te kunnen maken.

Ambachtsschool.jpg

Een goed voorbeeld van herbestemming is het ombouwen van de Oude Ambachtsschool in Enschede tot 70 luxe appartementen. Het gebouw heeft een monumentenstatus en dit zorgde voor mooie uitdagingen op het gebied van de woningtoegangsdeuren. De oude deuren en kozijnen van de klaslokalen mochten niet verwijderd worden en moesten worden toegepast in de nieuwe functie. Om dit te kunnen realiseren, zijn de nieuwe kozijnen achter de bestaande monumentale kozijnen geplaatst. De nieuwe toegangsdeur draait, net als de oude deuren, de gang op. Het was dus een nauwkeurige klus om de nieuwe deuren met kozijnen af te stemmen op de oude deuren en kozijnen zodat de deuren onder het oude kozijn door de gang op zouden draaien.

Ook de voormalige Elias Beeckman kazerne in Ede is, vanwege de bijzondere architectuur, aangewezen als rijksmonument. Op het terrein van in totaal 106 hectare groot staan diverse gebouwen. Deze gebouwen zijn herontwikkeld tot moderne gebouwen met appartementen. Deze appartementen zijn onderverdeeld in sociale huurwoningen, huurwoningen in de vrije sector en koopwoningen. Ook zijn er luxe zorgappartementen ontwikkeld.

Beeckman .jpg

Bij het herbestemmen van gebouwen komen diverse vraagstukken rondom de deuren, kozijnen en hang- en sluitwerk tevoorschijn. Er worden compleet nieuwe wanden gezet waar standaard afmetingen kozijnen en deuren in kunnen, maar er zijn ook bestaande sparingen waar maatwerk nodig is. Krepel deuren heeft ervaring met het begeleiden van dit soort projecten. Maatwerk in grote of kleine hoeveelheden is voor onze moderne productie geen enkel probleem en dus passen herbestemmingsprojecten prima bij Krepel.